Nieuwbouw woonhuis Heerlen

Over dit project

Bongaertslaan Heerlen

In eerste instantie was het de wens van de opdrachtgever om een eigentijdse uitbreiding te ontwerpen aan de achterzijde van het bestaande woonhuis dat pas verworven was. Na het eerste schetsontwerp en bouwkostencalculatie bleek dat het opportuun was om een complete nieuwbouw te ontwikkelen op deze plek waarbij het bestaande woonhuis dan vanwege bestaande beperkingen plaats moet maken voor een nieuwe duurzame maatwerk oplossing.

Dit heeft geresulteerd in een nieuw ontwerp specifiek voor deze ruitvormige locatie. De bouwmassa van de hoofdbouw verspringt zowel in het verticale als horizontale vlak waardoor er in de architectuur zodoende gebruik wordt gemaakt van de versprongen bouwmassa en noodzakelijke afstanden tot de erfgrens.

De moderne stijl komt tot uitdrukking in horizontale strookramen bij een meer introvert karakter aan de straatzijde en grote  glasvlakken aan de open zuid-georiënteerde tuinzijde waar ook de laagbouw met de wellness is gesitueerd.

De gevels worden gemetseld in een mergel bezande waalformaat baksteen van Klinkers die na verloop van tijd een witte kleur krijgt door de kalk die in de mergel bezanding zit. Een regionaal product wat zo bijdraagt aan de duurzaamheid van het project. Men hoeft de gevel immers niet meer periodiek te schilderen of schoon te maken.

De houten delen worden uitgevoerd in geacetyIeerd verduurzaamd accoya hout. De platte daken van het hoogste dak zijn voorzien van PV panelen, de lagere daken van mos sedum begroeiing. Dit heeft naast een koelende werking ook een remmende werking op de afwatering van de HWA.

Ontwerp en vergunningaanvraag:
Paul Hoppe Architect

Constructeur:
Castermans engineers

Paul Ramakers (visualisaties)

www.AR-Paul.nl