Uitbreiding – Griptech Herzogenrath (D)

Over dit project

Bedrijventerrein Dornkaul Herzogenrath (D)

Griptech is een toonaangevende leverancier voor opzetstukken voor heftrucks. Te denken valt aan lepels met weegsystemen en cameratechniek. Voor Ikea heeft men “custom made” een opzetstuk ontwikkeld om palletloos grote paketten uit het magazijn te kunnen picken. Omdat er zodoende geen pallets meer noodzakelijk zijn scheelt dit aanzienlijk in handlingskosten.

Het programma van eisen bestaat uit een kantoordeel annex werkplaats, opslag – expeditie hal en buitenruimte met parkeren en logistiek. Het gebouw is zeer duurzaam ontwikkeld volgens de KfW-Effizienzhaus 55 standaard. Hierdoor is een besparing mogelijk in zowel de exploitatie als de financieringskosten.

Gekozen is om een compacte plastische rechthoekige bouwmassa te realiseren in de huisstijl kleuren van Griptech waarin alle functies worden gehuisvest. Het kantoor is aan de straatzijde gesitueerd onder een groot overstek van 3 meter, mede vanwege de grote glasvlakken. In de zomer wordt zodoende het directe zonlicht geweerd. Het personeel heeft grenzend aan de kantine de toegang tot een overdekt dakterras wat uitkijkt over het vrije landschap. Een prachtige plek om te verblijven.

Doordat het terrein over de volledige diepte van het perceel 3 meter afloopt is de werkplaats en de hal 1,5m dieper dan het kantoor geplaats. Hierdoor kan het kantoor en hal efficiënter qua hoogte worden gerealiseerd in combinatie met de noodzakelijke laad-los zone.

Het volledige gebouw is volgende de Duitse “Industriebaurichtlijn” ontwikkeld waarbij de kantoorcomponent als inbouw in de hal is ontworpen. Hierdoor is een efficiëntere staalconstructie mogelijk ten aanzien van met name brandveiligheid (F0) en hiermee ook de bouwkosten. Een toekomstige uitbreiding van de hal is in de eerste fase al voorbereid en mee ontworpen.

Het takenpakket bestond uit de begeleiding van het gehele bouwproces van ontwerp, de vergunningaanvraag tot oplevering en benodigde documenten en goedkeuring van het werk door de bevoegde instanties.

Ontwerp en vergunningaanvraag Duitsland:
Paul Hoppe Architect

Aannemer:
Bright Buildings

Constructeur:
Bright Buildings