Klausheide Nordhorn Niedersachsen (D)
HatchTech innovatieve ontwikkelaar en wereldwijd turn-key leverancier van broederijprojecten heeft een broedmachine ontwikkeld waarbij eendagskuikens direct toegang hebben tot licht, water en voeding. Dit early feed concept is uniek in de broederijwereld en wordt HatchCare genoemd.
Het zorgt ervoor dat de kuikens sterker en vitaler zijn in relatie tot broederijsystemen die dit niet gebruiken. Hierdoor wordt het antibiotica gebruik in de stal vaak overbodig omdat de kuikens een betere start hebben gehad en zodoende sterker ontwikkeld zijn. De Nederlandse overheid heeft inmiddels de broederijen verplicht om binnen 5 jaar het early feed concept te hanteren.
De broedmachines van HatchTech zijn daarnaast voorzien van transparante glazen deuren zodat het uitkomstproces zichtbaar wordt.
Bright Buildings met als focus transprante bedrijfshuisvesting in een internationaal werkveld, heeft samen met HatchTech het HatchCareCentre concept ontwikkeld waarbij de transparantie van de machine doorontwikkeld werd in het complete gebouw. Dit transparante box in box concept is ca. 18.000m2 groot inclusief techniekruimte en is als eerste gerealiseerd voor Optibrut GmbH in de buurt van Nordhorn (D). Optibrut heeft als klant constructief meegedacht in de optimalisatie van het transparante gebouwconcept.
Naast een volledig transparante schil is verder een bezoekerscorridor bedacht die over de volledige lengte zicht heeft op het productieproces. Optibrut had als visie om nadrukkelijk te laten zien wat men doet en hoe men het doet.
In het begin van de “rode loper” kan men de herkomststempels op de broedeieren zien en deze volgen tot aan de uitkomst en het gereed zijn voor vervoer naar de boer. Ook kan men via deze gang platforms bereiken die zicht bieden op de techniekruimte boven het plafond van de broederij. Deze platforms zijn anderzijds vluchtroutes vanuit diezelfde techniekruimte.
De bezoekersgang is een ongeconditioneerde ruimte, een soort regenjas, die door de proceswarmte uit de broederij wordt verwarmd. In de zomer wordt de zone door natuurlijke ventilatie gereguleerd.
Bouwfysische berekeningen hebben vooraf aangetoond dat dit concept werkt.
Verder is het voor het personeel een aangenaam gebouw omdat er van binnenuit een maximaal contact is met de buitenwereld. Men werkt er vitaler en prettiger. Traditionele broederijen zijn meestal dichte dozen waar er nauwelijks daglichttoetreding mogelijk of gewenst is.
Bijzondere aandacht in een broederij verdient de vloer en bijbehorende detailing. De betonvloer met specifieke rvs putten en goten is als dubbelgewapende betonvloer met gecontroleerde krimp uitgevoerd. Hierna is de troffelvloer toplaag door Bolidt, als specialist in o.a. de foodsector, hygiënisch afgewerkt.
Bright Buildings was in dit proces verantwoordelijk voor de complete aanpak van concept, ontwerp, detaillering, vergunningaanvraag Duitsland tot en met bouw, coördinatie en oplevering. Samen met de leveranciers is er samengewerkt aan een uniek transparant concept voor de agri-food sector.
Concept, Ontwerp en vergunning:
Paul Hoppe Architect i.s.m. HatchTech
Aannemer:
Bright Buildings
Constructeur:
Bright Buildings – Palte BV
Installatie broederijmachines:
HatchTech