Uitbreiding Woonhuis met leefkeuken Heerlen

Over dit project

Benzenraderweg Heerlen

De opgave was een grotere leefkeuken c.q. aanbouw aan het bestaande woonhuis.

De tuin ligt bij deze stadswoning 1 verdieping lager dan de entree aan de Benzenraderweg. Hierdoor was het contact met de tuin in eerste instantie beperkt tot de trap bij de smalle keuken en het krappe balkon bij de woonkamer wat eigenlijk niet te gebruiken was.

In de nieuwe situatie is de bestaande keuken bij de woonkamer getrokken en is er een nieuwe ruimte leefkeuken gerealiseerd tussen het niveau van de tuin en het niveau van de woonkamer.

De leefkeuken ligt 1,4m verdiept ten opzichte van de woonkamer en ligt 50cm hoger dan de tuin. De houten vlonder welke dienst doet als terras grenzend aan de keuken sluit aan op de tuin door middel van een grote zittrap.

Vanuit de woonkamer is er hierdoor een zichtrelatie met de tuin onder het dak door van de uitbreiding welke ca. 4,4m hoog is. Een lichtstraat van Luxlight tussen oud en nieuw zorgt voor voldoende daglicht en het loskoppelen van oud – en nieuwbouw.

Een groendak op de uitbreiding houdt de leefkeuken koel in de zomer. Daarnaast is het uitzicht vanaf de verdieping op de tuin al groen vanaf het dak. Een goed geïsoleerde constructie en passieve zoninstraling in de winter heeft ervoor gezorgd dat de energievraag ondanks deze grote uitbreiding lager is geworden.

Ontwerp:
Paul Hoppe Architect

Aannemer:
DBN bouw Voerendaal

Constructeur:
Renco Sips